Una mirada sobre el Mobile World Congress

0 Posted by - 10/03/2013 - tecnologia

Des que el Mobile World Congress es va traslladar a Barcelona cada any visito la fira i intento explicar allò que em sembla interessant, remarcable, diferent, des del punt de vista d’algú que no és professional del sector, ni tècnic en mòbils. Enguany, després d’uns quants tuits amb aquesta intenció, la gent em va demanar una fotografia més completa i una visió més extensa. Aquí la teniu!

Enguany, el MWC canviava d’ubicació amb la intenció d’esponjar una mica l’espai vital de les 70.000 persones que s’hi esperaven. Realment els estands eren enormes, però sobretot els passadissos eren molt més agradables. Aquest és tot el guany del canvi de localització. L’entorn de la fira de Plaça Espanya no és comparable amb l’entorn poligonero de la Fira Gran Via. Fins i tot restaurants i serveis, zones de descans, no es poden comparar. Però el repte d’acollir les grans marques i els espais de reunions amb lloc suficient és inviable a la fira antiga.

La gran novetat d’enguany al MWC era la possibilitat de fer servir tecnologia NFC per pagar, per registrar-se i per altres gestions dins la fira. Veurem si aquesta tecnologia enganxa i es consolida. Apple continua considerant que és una tecnologia poc segura i no la integra als seus iPhones.

Pel que fa a les marques presents, i aprofitant la reiterada absència d’Apple i la sorpresiva de Google que mostrava moltes aplicacons per Android, l’estand que va marcar la diferència i va centrar totes les mirades va ser el de Samsung. El seu punt fort: la diversitat de productes. No només hi ha telèfons per tots els gustos, prioritats i butxaques. A més hi van desplegar tota l’artilleria: tablets, portàtils, smart tvs, càmeres fotogràfiques que es poden controlar pel mòbil… Vulguis el que vulguis, sigui quina sigui la teva necessitat, Samsung està fent un aparell que et serà imprescindible.

Ara, si només és de preu del que parlem, els xinesos van posicionant-se millor cada any. Fa poc, i per primera vegada, algú conegut em va comentar que tenia un Huawei i vaig ser conscient que la invasió dels mòbils xinesos avançava de debò. I allà els teníem, com els darrers anys, juntament amb els ZTE. En l’actualitat, ambdues marques són la 3a i 5a en vendes a nivell mundial.

Tant Nokia com Sony intentaven no perdre roda però no vaig tenir la sensació de veure cap gran novetat. Nokia jugava amb l’ecologisme nòrdic presentant tot un “ecosistema” de dispositius, mentre Sony treia poc rendiment de la tirada de les PS (sobretot la propera PS4) per enganxar per la jugabilitat. Motorola va presentar un estand sense mòbils, amb vídeos i imatges.

Tot i així, és cert que no va haver cap presentació important de novetats durant el MWC. I és que potser les marques volen consolidar un mercat i millorar el que tenen abans que experimentar amb suposades millores que no donen millor usabilitat i acaben sent anecdòtiques i ruïnoses.

En canvi, van cridar molt l’atenció la presentació dels sistemes operatius per a mòbil d’Ubuntu i, sobretot, de Firefox. Alguns dels telèfons presentats al MWC ja duien incorporat Firefox OS.

Pel que fa a l’App Planet, va quedar palès que la preocupació actual és la seguretat al núvol. Després de l’any passat, on una bona part de les presentacions giraven a l’entorn del treball de les empreses amb la seva informació d’una manera online, enguany assegurar que les dades que s’hi emmagatzemen són segures sembla la gran prioritat. Clar que un parell de dies després ens vam trobar amb l’assalt als passwords d’Evernote així que tanta preocupació té la seva raó de ser.

També hi havia molts serveis integrals per empreses. Paquets que els permeten gestionar correu, tasques, treball col·laboratiu, documents… Bastants pavellons nacionals en un món on totes les empreses tenen seus a ciutats situades a banda i banda del mapa. En un món digital sense fronteres, els estands de països són com a mínim curiosos.

L’altra cosa que em va cridar l’atenció és la davallada de la presència dels codis QR. L’any passat, quan pensava que l’ús d’aquests codis havia estat una foguerada que no havia quallat, tot el Mobile era ple de quadradets negres i blancs. A cada estand, a cada pòster, a cada flyer. Enguany n’hi havia molts menys. Ja no se si això vol dir que el format és en crisi o que, com passa amb la realitat augmentada, no se n’ha sabut treure el rendiment que caldria, no se sap com fer-los servir d’una manera eficient i interessant.

Penso que la cultura (i no només!!) de Catalunya hauria de treure rendiment de tenir el MWC a casa. Entenem des de la cultura que la tecnologia és una eina interessant i vàlida o encara ens fa por el desconegut? L’ensenyament ho ha entès fa molt i hi ha moltes eines creades i desenvolupades per empreses tant de fora com d’aquí, que apropen i faciliten l’ensenyament. El Departament d’Ensenyament va organitzar una trobada sobre Ensenyament i Mobilitat amb propostes i reflexions sobre el tema. Pot la cultura estar també convençuda de la necessitat d’adaptar-se als nous temps, de ser present en aquests dispositius que ens apropen tant a la gent?

 

1 Comment

  • Albert 14/03/2013 - 21:16 Reply

    Tens tota la raó… des de la cultura molts cops s’ha vist la tecnología com un enemic.
    Així ens va… jejejeje espero veure’t aviat i explicar-te com evoluciona l’aventura, crec que ALUCINARAS.

  • Leave a reply