És el llibre el nou Titànic?

0 Posted by - 23/06/2013 - cultura, llibres, reflexions

Darrerament sembla que hi ha una crisi interna dins la cadena de valor del llibre. La culpa del que li passa al llibre ja no és (només) del món digital, de la crisi o de l’administració. Ara els retrets són interns i cada una de les baules de la cadena dóna la culpa a una altra.

Els autors de llibres infantils carreguen contra les escoles. 

La compra per part de les escoles de llibres de text és un tema llargament reivindicat pels pares i mares dels escolars. Aquests llibres de text es reutilitzen curs darrera curs amb el corresponent estalvi per als pares. Però les escoles també compren i reutilitzen els llibres de lectura obligatòria. Amb això, els autors d’aquests llibres veuen molt disminuIts els seus ingressos per la venda de llibres. Per això, i per defensar els seus drets en d’altres situacions, han creat la LAPE, la plataforma Autores i Autors en Perill d’Extinció. En el seu manifest, afirmen: “Des de fa uns anys, els autors i autores de literatura infantil i juvenil (LIJ) patim les conseqüències negatives de la socialització dels llibres de lectura a les escoles. La LIJ en català fa país, fa escola i fa lectors. Socialitzar els llibres implica que les editorials pleguin, les llibreries tanquin i autors i autores no puguem continuar escrivint.” ¹

Els escriptors carreguen contra les biblioteques.

Fa pocs dies, un escriptor explicava a Facebook que havia comprovat personalment que molts exemplars de les seves novel·les estaven en prèstec a diverses biblioteques catalanes. I es queixava amargament que aquests prèstecs no li proporcionen ni un euro. Demana el pagament d’un cànon de prèstec als anomenats “autors literaris” per compensar el menys ingrès pel fet que la biblioteca presti el llibre i aquest no sigui comprat per part del possible lector. Un cànon que existeix a d’altres països. I afirmava que no tornaria a participar a xerrades, taules rodones, lectures o presentacions sense una compensació econòmica.

Els llibreters carreguen contra Amazon…

La Casa del Lector de Madrid ha signat un conveni amb Amazon². L’objectiu d’aquest conveni és posar a disposició del public lector diversos e-readers Kindle carregats amb novel·les d’autors actuals, de recent sortida al mercat, best-sellers… L’objectiu, diuen, és apropar la lectura digital a tots els públics, en un país i un moment on la lectura digital encara no és generalitzada. La crítica per part dels llibreters es basa en el fet que Amazon s’acull al règim fiscal de Luxemburg³, una mena de paradís fiscal europeu -i, curiosament, seu de diversos organismes europeus-.  Això fa que Amazon pugui vendre llibres a preus més barats i que tot i així ingressi més per la diferència fiscal. I per tant, cedir-los un espai a la Casa del Lector es pot llegir com a una col·laboració amb aquesta pràctica.

… I els editors contra els llibreters.

Els editors, en canvi, no entenen la queixa dels llibreters. Entenen que aquest conveni és una forma de foment de la lectura, que el que és important no és el contenidor sinó el contingut, i que per tant tan interessant és que es llegeixin ebooks com llibres en paper.

Conclusió: les fuites que s’estan produint en les canonades del sector del llibre han acabat portant a una baralla interna. Qui és el dolent de la pel·lícula? Llibreries? Escoles? Plataformes digitals? Lectors?

L’hecatombe s’apropa. La cadena de valor del llibre es trenca. En moments com aquests, cal mirar què cal reforçar, què cal canviar, On són els punts forts per respectar-los, i on els punts febles per enfortir-los. Tot i això, no ens enganyem, algunes baules d’aquesta cadena desapareixeran o quedaran molt empetitides.

La reconversió del sector del llibre es farà vulguem o no. No és millor que en formem part?

 

 

 

¹ www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/653188-neix-lape.html

² www.elconfidencial.com/cultura/2013/06/19/casa-del-lector-ldquotraiciona-al-librordquo-con-amazon-123311

³ http://tecnologia.elpais.com/tecnologia/2013/05/15/actualidad/1368633153_260141.html

www.publico.es/dinero/456108/el-presidente-de-google-perplejo-ante-la-polemica-sobre-la-evasion-de-impuestos-de-la-compania

No comments

Leave a reply