Aaron Swartz: Sigueu curiosos

0 Posted by - 31/01/2016 - reflexions, tecnologia

aaron-schwartz_creative-commonsSegurament molts del que llegiu això no sabeu qui va ser Aaron Swartz, ni quina va ser la contribució a la internet que ara coneixem.

Un nen prodigi dins el món de la informática, als 14 anys Aaron Swartz havia desenvolupat una primera versió de l’estàndard RSS que es fa servir per subscriure’s a webs i blogs. Més endavant va ser cofundador de Reddit, una web de coneixement en xarxa no gaire emprat aquí però molt conegut als EUA.

La seva tasca es va centrar en la lliure compartició de continguts a la xarxa, i va estar relacionat amb la creació de Creative Commons i el desenvolupament de la Wikipèdia.

Però no és per això que us el porto aquí.

Swartz va ser detingut el 2011 per descarregar milers d’articles de revistes acadèmiques mitjançant ordinadors del MIT. Aquests articles formaven part de la base de dades JSTOR, que cobra per accedir als articles. Al judici va ser acusat de frau electrònic li van demanar una pena d’un milió de dòlars, 35 anys de presó i la confiscació dels seus béns. Dos anys després, sense haver aconseguit arribar a un acord amb la fiscalia, Aaron es va penjar al seu apartament. Tenia 26 anys.

Però tampoc és per això que us el porto aquí.

El 2007 va fer una xerrada titulada “Com tenir una feina com la meva“. Us recomano llegir-la en la seva totalitat perquè és molt interessant.

Al final de la xerrada, dóna uns consells que crec que són imprescindibles. Un paràgraf que sempre porto quan dono classes a la universitat perquè crec que són les bases sobre les quals construir-nos. Sobre les quals acabar amb les pors que ens aturen. I sobretot, perquè res m’agrada més que aquest elogi de la curiositat i de l’intentar fer les coses diferents.

Quin és el secret? Com puc reduir les coses que faig en sentències precises que em facin sonar tan bo com sigui possible? Aquí van:

  1. Sigues curiós. Llegeix molt. Prova noves coses. Crec que el que molta gent anomena intel·ligència només és curiositat.
  2. Digues que sí a tot. A mi em costa molt dir que no, fins a un grau patològic, ja sigui a projectes, a entrevistes o a amics. Així que faig molts intents i fins i tot si la majoria falla, continuo fent alguna cosa.
  3. Assumeix que ningú té la menor idea del que està fent. Molta gent es nega a intentar alguna cosa perquè creuen que no saben prou o assumeixen que una altra gent segur que ja ha intentat el que ells han pogut pensat. Doncs bé, poca gent de debò té la més mínima idea de com fer les coses bé, i encara menys han intentat fer coses diferents. Així que el més probable és que si fas una cosa el millor que pots, ho faràs prou bé.

 

Text original anglès:

What’s the secret? How can I boil down things I do into pithy sentences that make myself sound as good as possible? Here goes:

  1. Be curious. Read widely. Try new things. I think a lot of what people call intelligence just boils down to curiosity.
  2. Say yes to everything. I have a lot of trouble saying no, to an pathological degree — whether to projects or to interviews or to friends. As a result, I attempt a lot and even if most of it fails, I’ve still done something.
  3. Assume nobody else has any idea what they’re doing either. A lot of people refuse to try something because they feel they don’t know enough about it or they assume other people must have already tried everything they could have thought of. Well, few people really have any idea how to do things right and even fewer are to try new things, so usually if you give your best shot at something you’ll do pretty well.

 

No comments

Leave a reply